Jak pomáhá správná strava

04.06.2012 19:42

 

Nadměrná tělesná citlivost hyperaktivních dětí může vést k mnoha potížím, pokud se nehlídá stravování. Tyto děti špatně snášejí průmyslově zpracovanou stravu a umělé přísady, stejně tak cukr a kofein. Sladkosti, uměle barvené nápoje, sušenky, hamburgery, čokolády apod. podporují dysfunkční a hyperaktivní chování. Čokoláda a Coca-cola na ně působí jako drogy, proto budou vybuzené k abnormální aktivitě, kterou mohou následovat vyčerpání nebo záchvaty vzteku. Podobně špatně snášené může být maso včetně kuřecího, pokud je získáno z velkochovů; tam jsou zvířata krmena hormony, antibiotiky a chemikáliemi. Obdobně plné chemikálií jsou konzervované potraviny. Navíc přibývá dětí přecitlivělých na lepek a laktózu, které se objeví v podobě příznaků jako ekzémy, trávicí potíže, chronické rýmy, zánětu v krku a středouší.

Obecně je vhodné eliminovat konzumaci tzv. junk food (strava bohatá na kalorie a aditiva a chudá na vitamíny, minerály a vlákninu) a zaměřit se na přirozené, organické a zdravé alternativy. Pokud dítě trpí změnami nálad nebo alergiemi, je zapotřebí identifikovat příčinu a vypracovat vyvážený stravovací program.