Hrozný bordelář

04.06.2012 13:14

Hyperaktivní děti se vyznačují, mimo jiné, neschopností udržet v něčem pořádek. Pojem systém jim naprosto nic neříká. Pohled do jejich školního batohu vyžaduje velkou dávku sebeovládání, o pohledu do jejich pokojíku ani nemluvím. Právě se mi dostal do rukou zajímavý článek na toto téma:

Rozeznáváme tři druhy bordelářů

Bordelář obecný, též zvaný pohodový bordel vytváří díky tomu, že vždycky všechno nechá tak, jak mu to odpadne od ruky. Když pak něco potřebuje najít, stačí mu, když se rozpomene, kde dotyčnou věc používal naposledy, neboť na tom místě bude nejspíš stále ležet, pokud nedostane nožičky, nebo pokud ji nezabordelí bordelář jiného druhu, či dokonce "neuklidí" pořádkumilec.

Bordelář frenetický neboli zmatkářský 

Tento druh funguje jinak. Přenáší věci z místa na místo a každou odhodí v okamžiku, když získá pocit, že nutně musí vzít do ruky něco jiného. Je to on, kdo strčí klíče do mrazáku, když z něj vytahuje nanuk a ten pak roztržitě zapíchne do květináče s fíkusem, protože zjistí, že květina potřebuje zalít. Takovému bordeláři se zabordelené věci hledají obtížněji, neboť se musí rozpomenout na celou frekvenci předchozích činností.

Zmíněné dva druhy bordelářů jsou duševně v pořádku. Ne tak bordelář systematický neboli uklízející.

Ten je příkladem rozpolcené bytosti. Vytváření bordelu má v krvi a nikdy se toho nezbaví. Trpí ovšem nanejvýš ničivými záchvaty pořádkumilovnosti, během nichž se zoufale snaží vnutit bordelu nějaký řád nebo ho alespoň odklidit z očí. Bordelář systematický má ty nejdůležitější věci, jako univerzitní diplom, řidičák či vařečku, uložené v bordeláriu v neprůhledných pytlích, mezi starými novinami, krabicemi od sušenek a prázdnými igelitovými sáčky.

Bordelář systematický se občas pokusí věci roztřídit do kategorií, například dlouhé účtenky / krátké účtenky, věci na doma / věci na ven, špendlíky s červenou hlavičkou / špendlíky bez hlavičky, přičemž se řídí logikou, kterou vzápětí sám zapomene. 

Bordelář systematický dělá všem bordelářům ostudu, neboť on jedjiný skutečně nikdy nic nenajde. Naštěstí jen málo jedinců se narodí s touto diagnózou.

 

Poznali jste do které kategorie patříte vy a vaše děti?